Tri mitet më të shpeshta shëndetësore

Views: 171

Me siguri të gjithë juve ju ka ndodhur që prindërit t’ju paralajmërojnë të mos dilni jashtë me flokë të lagura sepse do të sëmureni, ose keni dëgjuar se nëse i kërcitni gishtat e dorës mund të sëmureni me artrit.

Çdo kund që shikoni, ju dëgjoni këshilla të tilla – e më e keqja është se shumë prej nesh u besojmë atyre verbërisht.

Miti 1: Nëse dilni jashtë me flokë të lagura, ju do të ftoheni

Nëse i keni pastruar flokët para shkollës ose nuk keni pasur kohë t’i thani ato, padyshim se nëna ju ka bërtitur që shumë shpejt do të ftoheni.

A është kjo e vërtetë? Epo, siç duket, jo.

Viruset dhe gripat mund të fitohen në çdo kohë, madje edhe gjatë stinës së verës.

Miti 2: Muskujt shndërrohen në dhjam kur nuk stërviteni

Ekspertët thonë se nëse ndaloni së stërvituri, muskujt do të zvogëlohen por nuk do të konvertohen në një lloj tjetër qelizore e as në dhjam.

Miti 3: Të fjeturit me sytjena jua shkakton kancerin e gjirit

Ky mit ka origjinën nga një studim amerikan që kishte propozuar të mos mbani sytjena sepse mund ta shkaktoni kancerin e gjirit.

Sidoqoftë, studimet tjera nuk kanë gjetur një lidhje të ngjashme.