Richard Kraemer: Ndryshimi i kufijve s’i jep fund konfliktit mes Kosovës e Serbisë

Views: 819
Avantgardia

Ratifikimi i Marrëveshjes së Prespës, ka sjellë një moment interesant për Ballkanin Perëndimor. Por përpos kësaj, dialogu midis Kosovës dhe Serbisë, kërkon kohën e vet. Instituti Amerikan për Politikën e Jashtme në Shtetet e Bashkuara, e cila analizon rajonin e Euro-Azisë dhe Ballkanit Perëndimor. Përfaqësuesi i këtij Think-Tanku, Richard Kreimer, ka dhënë një intervistë për gazetën “Shekulli”. Problematika kryesore mbetet tek respektimi i institucioneve dhe shmangia e nacionalizmit në Ballkan.

-Zoti Kreimer, si ka ndryshuar situata në Ballkanin Perëndimor?

Kreimer: Situatën e re aktuale në Ballkanin Perëndimor e shoh si premtues, por edhe të pasigurte. Shenjat e premtimit janë të shumta. Lajmi i madh erdhi nga Brukseli, ku ministri i jashtëm i Maqedonisë Veriore Nikola Dimitrov dhe sekretari i përgjithshëm i NATO-s Hans Stoltenberg nënshkruan protokollin e pranimit të vendit. Është e shkëlqyer të shohësh përfitimet e anëtarësimit të NATO-s në një kandidat të merituar. Gjithashtu premtuese ishin zgjedhjet e Bosnjës në tetorin e kaluar, ku votuesit zgjodhën një kroat të vërtetë demokratik si përfaqësues të grupit në tri-presidencën e saj, në vend të kundërshtarit të tij kryesor, ultra nacionalistit reaksionar Dragan Çoviç. Ndërkohë, bashkëpunimi ushtarak i Serbisë me NATO është në rritje. Çështjet shqetësuese përfshijnë edhe çështjen e zgjidhjes së tregtisë së zgjidhur ende midis Kosovës dhe Serbisë; retorika gjithnjë e më e madhe irredentiste nga përfaqësuesi serb në presidencën boshnjake, Milorad Dodik dhe partnerja e tij në krimin Coviç; dhe, natyrisht, ndërhyrjet e vazhdueshme të Rusisë për të mbajtur Ballkanin Perëndimor mjaft të destabilizuar në mënyrë që të parandalojë integrimin e mëtejshëm me institucionet evropiane.

-Një nga çështjet kryesore është reforma gjyqësore në Shqipëri. A shihni ndonjë përparim në këtë çështje? Cila është çështja kryesore që duhet të zgjidhë Shqipëria për të bërë negociata të hapura me BE?